Effektiv Rente Kalkulator

En kalkulator med det ene formålet å regne ut effektiv rente. Den regner ut effektiv rente for alle typer lån.


Hva er Effektiv Rente?

Effektiv rente er den totale rentekostnaden for et lån. Den effektive renten inkluderer også etableringsgebyr, termingebyr og evt depositum. Altså tar den utgangspunkt i den totale summen på lånet.

Utregning av effektiv rente er forholdsvis utfordrende. Formelen er strengt regulert iht EØS avtalen. For deg som er interessert i å gå mer inn i detaljene, finner du informasjon på regjeringen sine nettsider.

 

Hva Bruker man Effektiv Rente til?

Effektiv rente er den beste måten å sammenlikne forskjellige lån på. Der den nominelle renten viser renten på lånet, viser effektiv rente til den totale kostnaden for lånet.

Det forutsetter at du sammenlikner lån med samme lånesum og nedbetalingstid. Effektive rente påvirkes av nedbetalingstiden, så vurderingen må tas under så like vilkår som mulig.

Den effektive renten er ofte høy for forbrukslån og kreditt.

Dette kommer av lavt lånebeløp. Jo mindre beløp, jo større blir gebyrene, prosentvis i forhold til lånesum. Bruk gjerne kalkulatoren over for å se hvordan den effektive renten utvikler seg ved forskjellige beløp.

Nedbetalingstiden for et lån, påvirker også den effektive renten. Kortere nedbetalingstid, gir lavere effektiv rente. Dette siden den totale kostnaden av gebyrer reduseres.

Kalkulator for å regne ut effektiv rente

Kalkulator for effektiv rente

Hvorfor Opplyser man om Nominell Rente?

Effektiv rente viser til total kostnad for et lån, er det da noen vits i å opplyse om den nominelle renten? Her er det rom for litt feiltolkning. Den Nominelle Renten er den faktiske renten på lånet ditt, den renten du må betale uansett. Den effektive renten påvirkes som sagt av gebyrer og nedbetalingstid.

Som et eksempel, la oss si du har vært heldig i Lotto og velger å betale ned halvparten av boliglånet ditt. Nå vil den nominelle renten fortsatt være det samme som før, men den effektive renten har sannsynligvis blitt høyere. Når du reduserer lånebeløpet, blir gebyrene en større del av summen. Nedbetalingstiden er antakeligvis redusert, men gebyrene er fortsatt like store.

Det er Nominell Rente som er renten på lånet. Regner du med nom.rente og legger til gebyrene, får du lånekostnadene uten avdrag. Dette er de faktiske rentekostnadene du betaler hver måned. Bruker du effektiv rente, vil du få et høyere beløp, siden du har en høyere rentesats. Selv uten å legge til termingebyr. Bruk rentekalkulatoren for å se forskjellen.

Derfor må den nominelle renten også vurderes ved vurdering av lånetilbud.

 

Bruk Kalkulatoren for å Regne ut Den Effektive Renten.

Planlegger du å ta opp lån, er det effektiv rente som best forteller deg hvilket lån som er billigst over tid. Så lenge du får tilbud med samme lånebeløp og nedbetalingstid, vil du raskt kunne vurdere det beste tilbudet ut fra den effektive renten.

Kalkulatoren på toppen av denne siden, er laget for å kunne gi deg enn rask pekepinn på den effektive renten for et gitt lån. Bruk den gjerne som et hjelpemiddel når du vurderer lånetilbud.

Du kan også bruke kalkulatoren til å se hvordan den effektive renten påvirkes av endring i gebyr og nedbetalingstid.