Egenkapital Kalkulator
Kalkulatoren regner ut hvor mye egenkapital du trenger ut fra ønsket lånebeløp og egenkapital behov.
Hva Menes med Egenkapital?
Med egenkapital, menes som oftest et beløp, du selv må stille med for å få realisert resten av lånebeløpet. Ved f.eks Billån, er det normalt at du som lånetager, stiller med 35% egenkapital. Det betyr at for å få lån til en bil til 400 000,-, må du stille med 140 000,- som garanti selv, banken vil så låne deg resten.
Nå er dette en sannhet med modifikasjoner, da flere tilbyr billån helt uten innskudd, men ofte er 35% oppgitt som ønsket egenkapital. Det vil også kunne føre til bedre rentebetingelser på lånet.
For huslån er kravet til egenkapital 15%.
Hva Kan Brukes som Egenkapital?
Stort sett alt av verdi. La oss si at huset du ønsker å kjøpe har en verdi på 3 000 000,-. Da må du ha en egenkapital på 450 000,-. Om kjøpssummen og lånebehovet ditt er 2 500 000,-, har du allerede dekket inn egenkapitalbehovet i differansen på verdi og lån.
Bil, hytte, hus, båt etc, er gjenstander som kan benyttes som egenkapital. Banken vil da ta pant i et slikt objekt for å dekke inn egenkapitalbehovet. Det forutsetter at det er verdi å hente i et slikt objekt. Har du lån til over pipa, og allerede har pantsatt huset, kan det ikke brukes som egenkapital.
Mange benytter seg av familie som hjelp til å få lånet de ønsker. Om du har familie som kan stille som kausjonist, kan det brukes for å dekke inn egenkapitalen.
Forbrukslån Som Egenkapital
Det har vært skriverier den siste tiden om folk som tar opp dyre forbrukslån for å få egenkapitalen til lånet de ønsker. Dette er fullt lovlig. Om det er en smart løsning er en annen sak.
Totalt sett vil ikke lånet bli mindre enn om banken hadde dekket 100%. Utgiftene vil bli mye høyere siden et forbrukslån normalt sett har en mye høyere rentesats enn f.eks et boliglån.
Før du vurderer å ta opp forbrukslån eller kreditt, se om du har familie eller veldig gode venner som kan låne deg summen du trenger privat. Et privatlån er å sammenligne med et lån fra banken, bare ha en skriftlig kontrakt med informasjon om tilbakebetaling, rente osv. Stort sett det samme som en kontrakt med banken inneholder.

Regn ut hvor mye innskudd du trenger
Slik Bruker du Kalkulatoren:
Sett inn ønsket lånebeløp i øverste kolonne. Egenkapitalkravet setter du inn i kolonnen under. Du vil da få en sum basert på utregning av de to tallene.
Det er enkel prosentregning som er lagt til grunn, så resultatet du får oppgitt stemmer i forhold til tallene du satt inn i kalkulatoren.
Kravet til egenkapital varierer nok litt mellom de forskjellige finansierings selskapene. De som tilbyr deg lån fra 0% innskudd, har ofte en høyere rentesats enn de andre. Det er anbefalt å sjekke hvor mye renten endrer seg om du stiller med ønsket innskudd. Du kan fort spare en del penger på det.
Når du har kravet til innskudd på plass, kan du bruke lånekalkulatoren for å se hva de totale låneutgiftene blir.